SSD vs HDD


Zilele trecute m-a lovit norocul si am castigat prin tragere la sorti un Kingston HyperX SSD 3K de 90GB. Am cautat informatii despre acest produs si la prima vedere mi s-a parut ca nu am ce face cu el, asa ca m-am decis sa-l valorific.
Zis si facut. Am primit coletul si, cu ambalajul sigilat, m-am prezentat la magazinul de calculatoare de unde am obiceiul sa-mi fac marea majoritate a cumparaturilor legate de IT sa vad ce parere are patronul despre o eventuala tranzactie.
Omul, foarte de treba, a analizat propunerea din punctul de vedere al comerciantului si a ajuns la concluzia ca nu are ce face cu respectivul SSD, principalul motiv, clientii pe care ii are el inca nu sunt sufficient de informati despre acest produs, inca sunt preferate foarte mult HDD-urile.
Singurul mod in care putea sa ma ajute ar fi fost sa-i las cutia sa o expuna la raft pentru cazul in care ar fi fost interesat cineva si ar fi fost de acord cu pretul estimat de mine. 
Partea buna a fost ca mi-a deschis ochii asupra unui lucru pe care eu nu l-am observant pe cutie: acest tip de SSD, dupa cum se vede si in fotografie, vine cu un adaptor si poate fi folosit foarte bine si ca unitate externa.
Numarul meu de telefon il avea, a ramas sa tinem legatura, mi-am luat cutia cu mine si am venit acasa sa mai cer parerea domnului Google ca sa-mi fac o idee mai completa in ce consta norocul meu.
Am decis sa fac o comparatie intre SSD (Solid State Drive) si HDD (Hard Disk Drive), sa punctez calitatile si defectele fiecaruia. Asa ca am facut o analiza bazata pe unele criterii care mi s-au parut relevante pentru mine, specialistii in domeniu pot sa ma contrazica:
1.Viteza de scriere: La SSD este de aproximativ 100 ori mai mare fata de SSD.1-0 pentru SSD.
2.Zgomotul si caldura emise de SSD este cu mult mai redusa fata de HDD, consumul de energie fiind considerabil mai mic in cazul primului. 2-0
3.Durata de viata: Aici tot SSD-ul are castig deoarece este o unitate flash, in timp ce HDD fiind realizat din parti mobile, in timp intervine uzura, ca in cazul oricarui dispozitiv mecanic. 3-0
4.Pretul de achizitie al unui SSD ramane extreme de ridicat in comparatie cu cel al unui HDD. 3-1
5.Capacitatea de stocare: Am cautat oferta la unul dintre principalele magazine on-line,  si am gasit HDD cu capacitatea maxima de 3TB, acelasi magazin avand SSD-ul cel mai mare de 1TB.3-2
In concluzie, daca ar fi sa aleg sa cumpar in acest moment, dintre cele doua variante as alege HDD-ul, chiar daca a pierdut meciul, pretul inca foarte mare al SSD-urilor pentru mine este inca un factor decisiv.
Dar am decis sa nu-mi bat joc de norocul care a dat peste mine, asa ca am renuntat la ideea de a vinde ce am castigat, a doua oara nu ma mai intalnesc eu cu aceasta sansa.
Si cel mai tare mi-a placut surubelnita care am primit-o in pachet.
Multumesc WASD, atat pentru SSD, dar mai ales pentru provocarea primita cu acesta ocazie de a mai invata ceva nou.

Comentarii

  1. Felicitari pentru el, acum cred ca iti este foarte util mai ales ca HDD-urile deja sunt vechi cum sa zic. Se vede diferenta acum?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Casa din vis

Netflix Membership #Giveaway